Från prestationsprinsen

Då och då kommer det upp hur fel det är med belöningar. Att till slut gör barnen eller elverna det mer för guldstjärnorna än för att till exempel känna glädjen att lära sig saker. Det är viktigt att lära barn och unga att hitta sin inre motivation. Att förstå den omedelbara eller långsiktiga nyttan. Det är inte alltid lätt, och vi ska inte ta till belöningar istället för att motivera och förklara.

Men när det inte fungerar, vilket det ibland inte gör vid till exempel neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, då man är på autismspektrumet eller har en liknande personlighet. Då kan belöningar och motivationshöjare vare ett utmärkt verktyg i en strategi att eventuellt hjälpa dem att hitta den inre motivationen.

Några exempel på motivationshöjare, belöningar och ”mutor” i några olika situationer:

Prestationsprinsen är 10 år och vill inte följa med för att köpa nya gympaskor. Men det är ju nästan dags för middag, ska vi ta en hamburgare när vi provat skorna kanske, prövar Drottningen. Genast får Prestationsprinsen både lust och ork.

Prestationsprinsen vill inte och förstår inte varför han ska räkna ett oändligt antal tal den här mattetimmen! Men om du visar mig att du förstått hur man gör, så behöver du bara räkna var tredje tal och kluringen, låter det bra, frågar fröken. Jo, Prestationsprinsen verkar bli en aning motiverad, men fortfarande mycket trött bara inför tanken… Nu vet jag, när du räknat hit får du ta rast, och sen när du räknat hit får du ta rast igen. Du kan gå ut i korridoren och hoppas hopprep i fem minuter. Tjoho, genast får Prestationsprinsen lust och ork!

Prestationsprinsen suckar. Vill inte gå till skolan alls. Det är gymnastik idag. Men du får ta med dig en liten flaska juice, jag har talat med fröken. Det är OK med henne. Så får du lite extra datatid ikväll. Genast får Prestationsprinsen ork och lust! Men när gymnastiken närmar sig skruvar sig Prestationsprinsen, han vill verkligen inte. Men då påminner fröken om juicen och säger dessutom att han kan få hjälpa till att dela ut bollarna. Han älskar att hjälpa till! Genast får Prestationsprinsen lust och ork.

Visst kommer Prestationsprinsen ändå att be dig dra åt skogen, svära, strunta i dig, börja gråta, vägra ibland, men förvånansvärt ofta fungerar det! Så klura ut vad de Prestationsprinsar du arbetar med eller den du har lyckan att ha i familjen, gillar och motiveras av. Och bjud sen på det i massor, både som lockbete och belöning!

För ibland upptäcker prestationsprinsar att det inte är ett oändligt antal mattetal, att gymnastik kan vara kul (om de får tillräcklig struktur och förutsägbarhet till exempel) eller att det kan vara kul att gå och handla, det är ju faktiskt ganska skoj med nya grejer man fått välja själv… eller så kommer det aldrig någonsin vara annat än urjobbigt att gå i affärer, men det kankse funkar att bita ihop om man får en belöning!

För om vi blir irriterade och ber en Prestationsprins att dra åt skogen, (kanske inte bokstavligen, men det är det våra handlingar säger om vi insisterar, kräver och kanske till och med hotar med straff som kvarsittning eller rektorsbesök om saker inte blir gjorda) så kommer vi att lyckas ännu färre gånger… tänk på det. För våra älskade ungars skull, ja, för allas skull!


Här mutas det alltid med typ Mac Donalds eller annan köpmat om vi ska göra nåt som HAN inte vill.

Svårare är det att hitta en motivationsmuta till skolan.

Nåt dom jag  iaf lärt mig, är att inte bli irriterad, hota och svära ! 

Kommentera här: